Josep-Maria Ureta: 'La informació econòmica no és informació per a especialistes'

El periodista Josep-Maria Ureta i Buxeda va començar la xerrada que va tenir lloc el passat dimecres dia 16 a la Universitat Autònoma de Barcelona amb un intent de trencar mites i de fer un repàs a la feina de periodista especialitzat en economia. “La informació econòmica no és informació per a especialistes”, va ser la primera frase que va pronunciar el periodista de El Periódico.

Ureta va explicar la seva experiència personal: “Jo volia fer esports però vaig haver de fer economia”. Va dir que no cal ser un expert en números per fer economia. Josep-Maria Ureta va remarcar que cal “llegir, escriure i estripar” molt per adquirir el coneixement i vocabulari suficient. “Els que treballem amb l’economia som gent de lletres pures i hem de fer un esforç suplementari”, va indicar l’autor del llibre Economia de butxaca. Ureta va remarcar que la dificultat de l’economia rau en què és la única informació que no es presencia: “Si fas esports, pots anar a l’estadi; si fas cultura, pots anar a un espectacle”. 

També cal fer-se una agenda: “Per poder treballar cal tenir una agenda i per aconseguir una bona agenda cal treballar”. És per això que Ureta va destacar quela importància d’anar a rodes de premsa per a formar una agenda. “A més, les rodes de premsa són gratuïtes”, va afegir amb to sarcàstic. Un altre problema al periodisme econòmic és que hi ha massa prejudicis i tòpics. “Els sindicats i els treballadors no tenen sempre la raó”. Ureta va destacar que cal crear més confiança que en altres seccions, seguir amb una continuïtat la situació – cosa que implica documentar-se – i tenir certa traça per escrirure. “No escriviu mai res que no enteneu”, va recomanar Ureta. 

PRESSIONS
Ureta va senyalar que les empreses que posen publicitat al diari no presionen per a que no es publiquin certs continguts a la secció d’economia. “En tots els anys que porto treballant a El Periódico no he tingut cap avis dels de publicitat per res publicat a economia, es pot parlar malament d’una empresa que publicita al diari”, va indicar Ureta. 

D’altre banda, el periodista va indicar que cal vigilar les informacions que reben per que ningú parla sense pensar en els interessos de la seva pròpia empresa. Especialment, si vénen de gabinets de comunicació externs a l’empresa. Ureta va indicar: “Aquests gabinets cobren en funció del seu èxit als diaris, treballen com a negoci”. I a la redacció, Ureta va senyalar: “Si el que et truca és amic t’orienta, però si no ho és intenta convèncer-te i cal anar amb compte”.

Top