Les pràctiques externes

Print
Sovint, el període de pràctiques en algun mitjà de comunicació és una etapa important per l'estudiant de periodisme. En el tram final de la carrera, és el moment, no tan sols d'aprendre dels professionals, sinó també d'introduir-nos en els mitjans on esperem treballar algun dia. Alguns dels estudiants en pràctiques, pocs, uns quants escollits, es quedaran a l'empresa. Per això l'elecció del lloc de pràctiques (si l'expedient acadèmic ho permet) és molt important.

La meva experiència de pràctiques com estudiant de Periodisme ha estat als serveis informatius de Com Ràdio. Vaig arribar a l'emissora amb molta il·lusió. Esperava aprendre i ser útil per a l'equip de la redacció i –per què negar-ho-   volia demostrar la meva capacitat per fer de periodista. Cap dels tres objectius s'ha complert.

De vegades ni tan sols els nostres responsables als mitjans on anem a parar tenen clar quin ha de ser el nostre paper. Som mà d'obra gratuïta? Hem de ser el noi o la noia dels encàrrecs i cafès? Hem d'observar com treballa l'equip? O participar com un membre més? Cadascú espera una cosa diferent de l'estudiant en pràctiques (en cas que n'esperi alguna cosa), per això és difícil parlar en termes generals de la seva utilitat. Hi ha alumnes que tenen l'oportunitat d'integrar-se en la redacció, gairebé amb el mateix nivell de responsabilitat que els de l'empresa. Hi ha moltes ràdios i televisions locals que no se'n sortirien sense els becaris. Segons el Col·legi de Periodistes a BTV i CITY TV, per exemple, hi ha hagut moments que hi havia més estudiants en pràctiques que treballadors. Altres estudiants menys afortunats passen quatre mesos composant agendes de cinema, repicant cròniques, transcrivint cintes o fent qualsevol altra feina molt digna, però que no aporta gran cosa.

D'altra banda, també la facultat té un paper confós en les pràctiques. Alguns dels estudiants no arriben a trobar-se amb el seu tutor acadèmic, i el contacte entre ells no va més enllà del moment en què l'alumne envia per correu electrònic la memòria de les pràctiques.

Potser caldria revisar els convenis entre empreses i universitats per definir el paper de l'estudiant en pràctiques perquè aquesta estada sigui enriquidora per a tothom, i no depengui només de la sort d'anar-se a topar amb el responsable "adequat". Els estudiants arribem a les pràctiques amb moltes ganes d'aprendre i veure si tenim alguna oportunitat en aquest àmbit.