De professió: emprenedor/a de comunicació local

Print

 En el teu barri o districte trobes mitjans de comunicació locals propers als veïns? Són de qualitat? No? Aquí pot ser un punt d’inflexió per la teva pròpia feina. El treballar de periodista depèn de tu.

En l’especialització de periodisme local de tercer, en una sessió de classe, dues noies van exposar de quina manera van muntar una revista al seu districte: coneixement, vinculació, i empenta.

El periodista recent llicenciat, si el que vol és treballar per vocació només acabada la carrera, ha de plantejar-se la gran possibilitat que suposa avui ser un periodista de proximitat, és a dir, aquell implicat en la realitat que li envolta i viu. Pot ser responsable d’un mitjà multimèdia a Internet, o d’una revista local, o de tot plegat alhora.

Coneixement del seu entorn local 

Un dels motius per poder dedicar-se a treballar en ser transmissor de la informació local és que la noticia la tens in situ. La xarxa social que es troba en un veïnatge de barri o de proximitat no és comparable a cap altra forma de periodisme. Les noticies, les fonts, i el contrast, són més properes al receptor i ajuden a coneixement de la comunitat.

Vinculació indissociable 

Dedicar-se a explotar un mitjà de comunicació local, sigui una revista, o una web, o ambdues, suposa, per mantenir la implicació social, el promoure activitats o participatives de forma constant. El propi mitjà creat pot convertir-se en motor de intercanvi, sigui intercultural o informatiu.

Empenta emprenedora

I per mantenir econòmicament el projecte i els llocs de treballs autònoms, s’ha d’observar els ingressos necessaris. Els mitjans locals normalment tenen tres vies de finançament: publicitat, activitats culturals i formatives, i subvencions.